Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Door op "Ja" te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van functionele, analytische cookies, om de gebruikerservaring te verbeteren. Ook plaatsen we marketingcookies zodat wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen. Deze zullen ook worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties.

Global warming verplicht nu al tot investering in de cold chain

Er gaat geen dag voorbij of nieuwsmedia berichten over de effecten van klimaatverandering. Opwarming van de aarde is daarin een van de cruciale onderwerpen, naast droogte, stijging van de zeespiegel en extremer weer. Over de oorzaken van de opwarming bestaat controverse. Klimaatsceptici verwerpen met man en macht de verantwoordelijkheid van de mens. Maar de temperatuurstijging op zich is onbetwist. En de verantwoordelijkheid die de temperatuurstijging met zich meebrengt voor producenten en transporteurs in bijvoorbeeld de farma, food en healthcare, is daarom net zo onbetwist. De branche moet aan de bak. En rap ook, want de temperatuurstijging zit ons op de hielen.

1 tot 5 graden warmer
Uit diverse studies blijkt namelijk dat de aarde sinds de 2e helft van de 20e eeuw bijna 1 graad warmer is geworden (IPCC, 2013). Hoe warm het de komende decennia gaat worden, wordt via modellen in kaart gebracht. Het Intergovernmental Panel on Climate Change heeft scenario’s waarbij de aarde aan het einde van de 21e eeuw (2081-2100) tussen de 2,6 en 4,8 graden warmer is dan nu. In het meest voorzichtige scenario warmt de aarde verder op met 1.7°C aan het einde van deze eeuw.

Grote verschillen in temperatuurstijging
De opwarming verloopt overigens (nu al niet) overal gelijk. Per locatie zijn er variaties. In Nederland is de temperatuur zelfs tweemaal zo snel gestegen als gemiddeld. Bijna overal zijn hittegolven warmer dan een eeuw geleden. In het oosten van de Verenigde Staten zijn hittegolven nu even heet als tijdens de Dust Bowl in de jaren 1930. De temperatuur van de koudste dag van het jaar stijgt zelfs nog sneller: tot vijf keer zo snel als de wereldgemiddelde temperatuur.

Uitdaging voor producenten en transporteurs
Een onmiskenbare temperatuurstijging, met lokale uitschieters dus. Dat leidt tot een extra verantwoordelijkheid voor producenten en transporteurs om zorg te dragen voor adequate temperatuurbeheersing tijdens transport en (tijdelijke) opslag. Om niet alleen van A naar B te gaan, maar de gehele cold chain bewijsbaar onder controle te hebben.

VebaBox helpt de klimaatverandering het hoofd bieden
Om die verantwoordelijkheid in te vullen levert VebaBox modulaire oplossingen voor allerlei soorten temperatuurgevoelige producten. In specifieke markten als farma, food en healthcare innoveren we op basis van technologische en kwalitatieve trends. Wij doen dit om onze klanten te helpen hun verantwoordelijkheid te nemen en hen tijdens opslag en transport complete temperatuurstabiliteit te garanderen, ook in het geval van excessen zoals zomer 2018 en 2019.

Maar VebaBox doet meer: we innoveren continu op het gebied van nieuwe energie-efficiënte oplossingen. In onze visie gaat de verantwoordelijkheid van de branche namelijk verder dan voldoen aan de eisen van huidige klanten. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te proberen de temperatuurstijging tegen te gaan. Wij verplichten ons om de cold chain zo energieneutraal mogelijk te maken. En we werken daarin graag samen met leveranciers, opdrachtgevers en innovators.

Door Roland van de Ven | Group Managing Director